After Midnight

Што се случува во нашето тело кога сме заљубени?

Не се менуваат само нашите мисли кога сакаме некого, туку и целото тело.

Од сите чувства што може да ги доживее една личност, љубовта е најмоќната од сите. Ништо во животот не може да биде толку инспиративно, застрашувачко и едноставно неверојатно во исто време како и љубовта.

Интересно е и да се напомене дека не само што мислите се менуваат кога сакаме некого, туку се менува и целото тело. И еве како.
Допаминот е хемиска супстанца што нашиот мозок ја поврзува со чувството на задоволство. Од друга страна, оваа супстанца е тесно поврзана со чувството на зависност, па затоа не е изненадувачки што во многу песни чувството на зљубување се поистоветува со интоксикација или влијание на наркотични средства. Љубовта е можеби една од најсилните лекови, гледана од таа страна. Според д-р Хелен Фишер, кога некој сакаме, целото внимание го насочуваме кон него токму поради зголемената секреција на допамин.

Од научна гледна точка, норадреналинот е одговор на она што ние го нарекуваме пеперутки во стомакот, бидејќи оваа хемиска супстанца испраќа сигнали до срцето да испумпува повеќе крв отколку што е случај кога телото е во релаксирана состојба.

Окситоцинот го намалува стресот, а најмногу е присутен во организмот за време на бакнување и гушкање.

Иако тестостеронот обично се врзува за мажите, овој хормон се лачи и кај жените, само тогаш се зголемува лачењето на естроген во нивното тело со цел да се воспостави рамнотежа. Како што е познато, овој хормон се лачи за време на сексуален однос.

Главниот комплекс за хистокомпатибилност или MHC, кој е дел од ДНК, е одговорен за познатата изрека што привлекуваат спротивности. Според најновото истражување, едно лице може да чувствува различен MHC кај друго човечко суштество, така што тоа е клучот за привлекување разновидност.

И, конечно. познати феромони за кои многу се знае. Мирисот игра голема улога во сексуалната привлечност и е причина зошто жените сакаат да ја носат маицата на својата сакана.

Напиши коментар