After Midnight

Штo се случува кога две личности кои се во врска НЕ се расправаат? Дали е тоа навистина добар знак?

Се чини дека некои парови едноставно не се расправаат. Но, зошто е тоа така? Дали овие парови бегаат од конфликт и се плашат дека расправијата може да ја загрози нивната врска? Или, тие нашле систем што спречува несогласувањето да кулминира со расправија?

Клучот за среќата

Одговорот го дава психологот д-р Џошуа Клапов. Тој верува дека паровите кои не се расправаат имаат различно мислење. Сепак, важно е заедно да ги решат проблемите. Ако ова е тешко, партнерите треба барем да се обидат внимателно да слушаат и заедно да го решат проблемот.

„Паровите кои искрено и емпатично комуницираат едни со други и разменуваат идеи обично помалку се расправаат“, вели Клапов. Вештото управување со кризи им помага да избегнат голема кавга.

Постојат опасности од избегнување конфликт

Сепак, дефинитивно има парови кои не се расправаат затоа што сакаат да избегнат конфликти.

Проблем: оние кои бегаат од кавги, прават својот партнер да се чувствува како тој да не ги почитува нивните чувства. Покрај тоа, оваа стратегија за избегнување создава голем комуникациски проблем, кој на краток или долг рок може да претставува сериозна закана за врската. Затоа, не плашете се од конфликт и држете се до своите мисли и чувства. Тоа дури може да ја зајакне врската и да доведе до тоа двете страни да се чувствуваат почитувано и ислушано.

Напиши коментар