Free zone

Техника против стрес и негативни мисли – Ништо нема да може да ве вознемири

Психологот Енди Вол создаде техника што ни помага да се опуштиме и што е најдобро од сè, треба да одвоиме само 10 минути на ден.

Овие 10 минути можат да влијаат на целиот наш живот. Колку побрзо ја научите и усвоите оваа техника, толку подобро и полесно ќе можете да живеете.

“Живееме во свет во кој сè се случува многу брзо. Имајќи го тоа на ум, сакам да размислите за момент кога последен пат не сте направиле ништо? Само 10 минути без вознемирување? Кога не велам ништо, навистина не мислам ништо. Значи, без да испраќате пораки, е-пошта, интернет, ТВ, приказни, храна, читање, дури и да не размислувате? Сигурен сум дека не можете да се сетите ниту на таков момент “.

Умот е најскапоценото нешто, и ако не му дозволиме малку пауза и одмор, голема е веројатноста целиот живот да го поминеме во стрес.

Нашиот ум се бори со мислите што ги закопаме секој ден во него, а ги има сè повеќе и сосема е нормално вознемиреноста, стресот и негативните мисли да стигнат до нас во одреден момент.

„Затоа е направена оваа техника, за да ни помогне да научиме да живееме поудобно и поквалитетно,и на крајот да не излегуваме целосно од нашите умови“, вели Енди.

Клучот за сè е медитацијата, таа е лековита и навистина ги менува животите на подобро. Првпат отидов на медитација со мајка ми кога имав 11 години.

Не мислев дека може да биде некаков вид превенција се додека не наполнив 20 години кога ми се случија голем број работи за краток временски период, навистина сериозни работи кои ми го свртеа животот наопаку и одеднаш ме обзедоа мисли и тешки емоции и едноставно не знаев како понатаму.

Тоа беше навистина стресен период, а потоа повторно се свртев кон медитација и тоа ме спаси.

Не велам дека треба целосно да бегате од сите, туку да си дозволите 10 минути секој ден целосно да се исклучите. Вие дури и не размислувате за ништо, само уживате во моментот. Затворете ги очите и дајте му на вашиот ум целосен одмор.

Започнете денес и за неколку дена ќе забележите како сè во животот станува значајно.

Напиши коментар