Free zone

Тивки и мили : Ова се раси на кучиња кои не лаат

Ако размислувате да купите куче, треба да изберете раса што одговара на вашиот животен стил. Внимателно размислете дали сакате куче што ќе ви биде партнер во утринското трчање или помирна раса што сака да лежи пред телевизорот. Исто така е важно дали имате време да го четкате и негувате кучето или ќе претпочитате да изберете домашно милениче кое нема коса.

Ако живеете во стан, важно е да обрнете внимание на тоа колку е гласно кучето. Додека некои раси лаат многу, на пример некои териери, има и многумина за кои се знае дека се тивки.

Сите кучиња лаат повремено, но овие раси ќе го сторат тоа само во игра, кога се вознемирени или надучкуваат некој непознат.

Акита
Акитасите се лојални кучиња кои обично не лаат. Сепак, тие се гласни, па повремено испуштаат чудни звуци налик на мрморење.

Басенџи
Ако барате куче што не лае, базенот е вистинскиот избор. Оваа раса е позната по интелигенција и тврдоглавост.

Бостонски териер
Драги и забавни терори од Бостон се мали, но познати по лаење многу ретко.

Боксер
Боксерите се светли и разиграни кучиња кои добро ги штитат сопствениците, но главно не лаат.

Булдог
Булдогот е раса која не бара многу. Тие се најсреќни кога лежат на каучот, но треба често да се шетаат затоа што се склони кон дебелеење.

Булмастиф
Булмастифите се познати како тивки чувари. Иако се многу заштитнички, не лаат премногу.

Куче – чувар/ придружник
На овие кучиња им треба занимација. Сè додека имаат што да прават, веројатно нема да лаат.

Кавалерски шпаниел
Овие мали кучиња се тивки и пријателски расположени. Тие сакаат друштво и ретко лаат.

Грејхоунд
Тие се генерално опуштени и мирни, лаат само кога играат.

Ирски сетер
Иако ирските сетери можат да лаат ако се осамени и несреќни, сè додека имаат друштво тие се тивки.

Мопс
Мопсот е тивка раса. Тие сакаат многу да спијат и воопшто не лаат.

Бернардинац
Познатите нежни гиганти се тивки и мирни, дури и во затворен простор.

Шиба ину
Овие се интелигентни, мирни и тврдоглави кучиња. Иако знаат да бидат гласни, тие не лаат многу.

Напиши коментар