Free zone

Тврдоглави и мрзливи: Ова се петте најнепослушни раси на кучиња

Кучињата се најверни миленичиња и ако сопственикот ги обучи на вистински начин, тие можат да бидат најпослушни. Секако, некои раси потешко се тренираат од другите.

Но, тоа не ги прави помалку вредни и пожелни миленичиња. Исто така, кучињата кои се потешки за одгледување не значи дека се помалку интелигентни. Тие само имаат специфичен карактер..

Некои раси се многу паметни, но во исто време независни, тврдоглави, имаат силен инстинкт за плен, така што ќе треба многу пракса да се покоруваат на сопственикот.

Подолу се петте најнепослушни раси.

1.Авганистански пес

Овој вид се одгледувал заради следење и лов на плен на долги растојанија, трчајќи цел ден. Тој нема да гледа во шефот за да му даде команда во која насока да оди, тој трча според неговиот вроден инстинкт. Оваа голема независност често се толкува како непослушност, иако авганистанскиот пес е инаку многу приврзан и лојален, но сопствениците тврдат дека ниту една обука не може целосно да го потисне инстинктот на оваа раса. Неколку пати неделно, ова куче мора да има можност слободно да трча и да брка кој знае што. Со нив и вообичаена прочетка поминува тешко бидејќи тие постојано трчаат по нешто.

2. Чау Чау

За оваа раса се вели дека е како мачка. Оваа трка е резервирана, независна, интелигентна и тврдоглава. Тврдоглавоста значи дека тој повеќе би сакал да помине многу време занемарувајќи ги командите на сопственикот отколку да ги исполни. Неопходно е да се дружат овие кучиња уште од првите денови бидејќи тие знаат дека подоцна ќе бидат многу територијални и агресивни кон луѓето и кучињата. Што е одлично ако ја чуваат куќата и проблемот секогаш кога не се под надзор на нивните сопственици.

  1. Басени

Ова куче треба да го социјализирате и воспитате уште од рана возраст, што не е лесно затоа што има многу енергија и го чува своето внимание многу кратко време, па затоа не е многу фокусирано на обука. Позитивно е што сопствениците можат да ја користат играта за која се многу заинтересирани како мотивација. Оваа раса е исто така интересна бидејќи не лае, туку комуницира со нејзините сопственици правејќи звуци што се нешто помеѓу негодување и јодлување.

4. Англиски булдог

Порано се очекуваше булдозите да бидат многу упорни додека учествуваа во крвави битки, а денес таа прерасна во инает. Тие веќе не се агресивни, но прават сè кога сакаат, со свое темпо и само ако им се допаѓа во тој момент. Тешко е да го натерате булдогот дури и на прошетка која очајно му треба, бидејќи се склони кон дебелеење. Сопствениците тврдат дека оваа раса учи бавно.

5. Пекинезер
Оваа раса била создадена да седи во скутот на кинеските кралеви, па пекинезерите никогаш не морале да размислуваат за учење на покорност. Со чувство дека тие се многу важни и главни, на пекинезерите им е тешко да разберат дека луѓето не се нивни поданици, туку спротивно, па затоа е навистина голем предизвик да се обучат. Тие се исклучително интелигентни, но не помага премногу кога се толку тврдоглави. Затоа е најдобро да се започне со обука што е можно порано.

Напиши коментар