Free zone

Внимание: Колку вода треба да се внесува во организмот дневно

Топлите летни денови и сончевите периоди често предизвикуваат дехидрираност кај луѓето. Соодветно на тоа, лекарите често препорачуваат осум чаши вода на ден или 2 литри. Но, ова мислење е погрешно, бидејќи прекумерното внесување вода, заради хидратација, може да предизвика сериозни штети во организмот, велат експертите.

Бидејќи рамнотежата помеѓу натриумот и водата е исклучително важна, многу ретко се случува поединец да има сериозни последици од прекумерно внесување вода или поради недоволно внесување. Во повеќето случаи, самиот организам ја наоѓа потребната рамнотежа неопходна за функционирање, што не значи дека организмот нема да претрпи одредени последици.

Се препорачува дневниот внес на вода да биде пропорционален на количината на вода што ја губите на дневна основа. Оваа загуба на вода не е иста за секого, но зависи од различните способности на поединците. Колку вода треба да компензира лицето во случај на загуба зависи од три фактори: телесна тежина, температура и физичка активност.

Напиши коментар