Free zone

ВНИМАВАЈТЕ : 4 знаци дека вашиот телефон е хакиран

Дали се случува нешто невообичаено со вашиот телефон? Ако се сомневате дека сте хакнати, проверете ги следниве знаци.

Батеријата се троши побрзо од вообичаеното

Ова е еден од најефикасните начини да проверите дали сте „хакирани“. Ако се загрева без причина (дури и кога не е на полначот), многу е можно да се работи за апликација што е вклучена во позадина, дури и додека екранот е исклучен.

За да ја проверите потрошувачката на батерија, треба да изберете Батерија -> Користење на батеријата во поставките. Барајте нешто невообичаено таму, некои апликации што не ви се познати или чудни процентни скокови.

Доколку се случи ова, рестартирајте го телефонот, исклучете ја апликацијата што троши многу енергија и избришете ја доколку е потребно.

Често добивате реклами

Pop-up рекламите можат да се појавуваат на различни начини. Сега е прашање на рутина да ги исклучиме, знаеме кога можат да се појават и каде. Најдоброто нешто што можете да направите е да откриете која апликација ви испраќа реклами (или која веб-страница ако е Интернет прелистувач), а потоа да ги исклучите.

Чудни трансакции

Секако, ако забележите невообичаени банкарски извештаи, односно трансакции од вашата сметка за кои сте сигурни дека не сте ги направиле, многу е можно да сте жртва на хакер.

За да направите се што е во ваша моќ да спречите кражба на банкарски податоци, пред да дадете апликација или веб-страница информации за вашата мапа, проверете го нејзиниот SSL сертификат – ова значи дека URL-то започнува со „https“, пренесува порталот Make Use Of.

Сомнителни СМС пораки

Ако вашите пријатели ви кажат дека добиле некои чудни СМС пораки од вас или дека некој од непознат број ве контактира заради наводната порака што сте им ја испратиле, голема е веројатноста вашиот уред да биде хакиран.

На овој начин, малициозен софтвер се обидува да се „рашири“, односно да се најде во што повеќе уреди. Ако забележите непозната апликација (што може да биде причина за ова), не заборавајте да и забраните пристап и да ја избришете.

Напиши коментар