Free zone

Војнички трик кој ќе ви помогне да заспиете во рок од две минути

Строгиот ритам на живот им дава на војниците многу ограничено време за спиење, понекогаш на многу непријатни места и во многу напнати ситуации, па затоа има смисла дека е развиен посебен метод за да им помогне што поскоро да заспијат.

Методот, кој им помага на војниците да заспијат за само 120 секунди, наводно е осмислен за американските воени пилоти. Неговото усовршување може да трае шест недели, но кога ќе го направите тоа, ќе ве успива дури и покрај многу гласни звуци во позадина или по силна доза на кофеин.

Еве како да го извршите воениот метод на спиење:

Чекор 1: Започнете со релаксирање на мускулите на лицето, вклучувајќи ги и мускулите во устата.

Чекор 2: Спуштете ги рамената и опуштете ги рацете за да ‘паднете’ покрај вашето тело, ослободувајќи ја напнатоста во тие области.

Чекор 3: Опуштете ги градите додека длабоко издишувате.

Чекор 4: Опуштете го долниот дел од телото – бутовите, нозете и колковите.

Чекор 5: Испразнете го умот во рок од 10 секунди – разбистрете го со одење на вашето „среќно место“ или замислете нешто релаксирачко. Ако не можете да го направите тоа, можете да си ги изговорите зборовите: „Не размислувај“.

Чекор 6: Тоа е тоа. Веќе требаше да заспиете, но продолжете се додека не заспиете.

Во овој потфат, визуелизирање на среќно место, место каде што се чувствувате смирено и безбедно, може да ви помогне да управувате со мислите што ве вознемируваат и ве држат будни, па дури и откриено е дека има позитивни резултати за оние кои патат од несоница.

Во комбинација со внимателно дишење и релаксација на мускулите, наводно делува дури и ако се обидете да заспиете додека седите. Меѓутоа, ако имате нарушување, како што е анксиозност или нарушување на вниманието, тоа веројатно ќе оди потешко.

Напиши коментар