Free zone

Вулкан од мраз – еве како изгледа кога ќе еруптира

Невообичаена ледена структура што исфрла вода, висока околу 13 метри, се појави во југоисточен Казахстан. Еве како изгледа кога ќе избувне леден вулкан.

Формација слична на вулкан се формира околу фонтана и во тој процес течноста замрзнува и се претвора во ситни ледени кристали кои повторно паѓаат во брилијантно бел конус.

Според „Бизнис инсајдер“, овој „леден вулкан“ потекнува од изворот на чешмата вода подолу.

Терминот „леден вулкан“ најчесто се користи за слични структури кои се формираат при замрзнување на температурите околу рабовите на големите водни тела кога брановите создаваат доволно притисок да го пробијат површинскиот мраз и принудат да избувне млаз вода, кој потоа се замрзнува и формира куп.

Напиши коментар