Free zone

За инспирација и креативност – како најдобро да се напише роман?

Можеби не ви е детски сон, но веруваме дека за време на долгите денови на карантин, барем еднаш ви се појави мислата дека пишувањето книга воопшто не е толку лоша идеја.

Многу луѓе добиле инспирација и желба во такви услови, иако некои од нив сфатиле дека не треба да правиме нешто само затоа што имаме време за тоа. Мотивацијата треба да биде подлабока, особено за нешто сериозно како литературата, и навистина треба да биде нешто што го сакаме.

Ако сеуште мислите дека во вас ,,лежи” скриен талент, прочитајте подолу неколку совети на луѓе кои веќе напишале романи.

Запишете ги своите идеи

Ова се однесува не само на пишување идеи, туку и на разни интересни факти што ги слушате, препораки за активности и хоби. Секој нов свет и ново искуство може да ви донесе можност да откриете нешто досега непознато.

И токму од тоа непознато подоцна може да произлезе она што ќе го ставите на хартија. Ако не заради друга причина, интересно е да направите разни белешки барем да им се вратите и да запомните што сте правеле тогаш и што некогаш ве привлекуваше.

Не комплицирајте

Преголемата сложеност може да биде голем проблем, но не само во однос на заплетот на романот, туку и во однос на поставувањето цели. И двете може да се поделат на помали и поедноставни единици што ќе ви биде полесно да ги постигнете.

Не фокусирајте се на должината на реченицата и нејзината сложеност, барајте содржина и ефективни описи. Променете ги глаголите и придавките и не претерувајте со натрупување зборови, бидејќи тоа ќе биде подобро решение и за вас и за идните читатели.

Википедија може да биде корисна

Тука не мислиме само на истражување на една специфична тема, туку на брз и ефикасен начин за добивање идеи. Кога одите на Википедија, постои опција да отидете на случаен напис, што можете да го повторите бесконечен број пати.

Така, можете да најдете инспирација во скриените длабочини на оваа бесплатна енциклопедија и да започнете бура на мозоци кога ќе се чувствувате како да немате идеја. Само немојте да заборавитее што сте направиле пред да влезете на оваа страница.

Вие не барате идеален момент за пишување

Секој има свој „процес“, односно навики поврзани со пишувањето, но тоа не значи дека постои идеално сценарио кое треба да го бркате. Ако некој напишал книга само во одредени периоди од денот, тоа не значи дека е случај и со вас.

Нема трикови што се универзални и една општа формула што ги одржува успешни. Во ред е да ги прочитате нивните коментари и совети, но мора да откриете сами што ви се допаѓа и да не слепите слепо на едно верување.

Не биди премногу самокритични

Која и да е вашата цел и на кој начин и да ја постигнете, не треба да се обвинувате себеси ако еден ден не напишете ништо или сметате дека напишаното не е толку добро.

Секако, треба да бидете свесни за тоа што сте постигнале и да се трудите да бидете подобри, но не смеете да се обвинувате премногу. Критиката ќе дојде во една или друга форма. Доколку е позитивна – одлично, сте ја постигнале целта!
Доколку пак не е таква каква што сте очекувале, не очајувајте – туку тоа нека биде мотив, за следниот пат да бидете подобри!

Напиши коментар