Free zone

За вашата мачка да биде среќна и здрава, применете ги овие 6 совети

Мачките и луѓето имаат многу заедничко. И двајцата знаат дека е убаво да се биде во семејна средина, но знаат и дека ја ценат сопствената независност.

Познато е дека откако човекот ќе ја добие довербата од мачка, тој добива пријател за цел живот.

Среќна и здрава мачка ќе го награди својот сопственик со голема наклонетост. И за мачката да биде здрава и среќна, сопствениците треба да се придржуваат до следниве правила:

 1. Спиење Мачките спијат помеѓу 13 и 16 часа на ден и затоа сакаат да имаат топло и пријатно место каде што можат да се навиваат. Може да биде нивна посебна или ваш кревет, но исто така и работна маса, рамка на прозорецот, рамка од вратата или некое неискористено ќоше од станот.
 1. Храна
  Лошата исхрана, како и кај луѓето, доведува до здравствени проблеми. За мачките, месото е една од основните и неопходни намирници. Исто така е важно редовно да се чистат контејнерите во кои се остава храна по оброкот, бидејќи може да се случи ако мачката е незаситна и јаде повеќе од два до три пати на ден, може да се појави дијабетес.
 2. Грижа
  Иако мачките се одржуваат чисти, важно е од време на време да ги четкате. Четкањето спречува да опаѓање на крзното.
 3. Чиста кутија
  Мачките сакаат да ја чуваат чиста кутијата за мокрење. Користете подлога која не остава прашина и која не содржи адитиви или синтетички материјали.
 4. Играње
  Мачките сакаат да играат и ловат, односно да бркаат и да скокаат по својата омилена играчка. За време на играта, тие најмногу се поврзуваат со сопствениците, а играта е одлична ментална стимулација за нив.
 5. Поврзаност
  Поминувањето време со мачка е добро и за неа и за сопственикот. Кога ќе бидат задоволни и среќни поради играта, мачките секогаш ќе го наградуваат сопственикот со предење и галење.

Напиши коментар