Free zone

Занзибар, остров на зачини со бел песок и тиркизно син океан

Богата историја, зачини, плажи со бел песок и син океан се одликите на Занзибар, остров во Танзанија на источната страна од Африка.

Во последно време стана популарна туристичка дестинација, претежно посетувана од туристи од целиот свет, по сафари во Серенгети.

Исто така, честопати се нарекува „остров на зачини“ поради различните видови зачини кои се одгледуваат на островот. Тоа е важно за трговијата уште од античко време.

Стоун Таун, стариот дел на денешниот главен град Занзибар, некогаш бил трговски центар за слонова коска и зачини.

Занзибар одамна е независна африканска држава, која ја задржа регионалната автономија дури и по обединувањето со Тангањика во 1964 година.

OОва е една од плажите во овој архипелаг, во кој живеат околу милион жители.

Напиши коментар