Astro&Horoscope

Започна ерата на Водолијата – Подгответе се за сè она што е различно од „нормалното“ на кое сме навикнати

Поради неодамнешната конјукција на Сатурн и Јупитер на нултиот степен на Водолија, темата за тоа кога и дали започнала ерата на Водолијата, повторно се актуелизираше.

Постојат различни мислења за тоа кога започнува новата ера. Конфузијата во врска со ова во голема мера ги збунува обожавателите на астрологијата, па затоа малку внимание се посветуваме на суштинската симболика и промените што ги носи оваа доба.

Уран, владетелот на знакот на Водолија во астрологијата, го контролира човечкиот мозок, интелектот, големите откритија, вештачките креации, компјутерите, роботите, експлозијата. Покрај тоа, тој симболизира сексуални перверзии, вонбрачни врски, разводи, хомосексуалност и сите оние типови на социјално однесување што се спротивни на општо прифатениот модел на нашето време.

За да го почувствуваме директното влијание на ерата на Водолија, мора да ја бараме симболиката што е нагласена насекаде околу нас. Најимпресивниот пример за оваа акција е развојот на компјутерската технологија во изминатите 20 години. За рекордно краток временски период, овој изум на Водолијата го смени развојниот тек на нашата цивилизација.

Воздвиженоста на Меркур (свест, мисла, збор) во знакот на Водолија произведе невиден бум во сферата на комуникација. Сведоци сме на вртоглавиот развој на брзината на размената на информации преку Интернет или мобилната телефонија, како и појавата на нови видови на социјална (Водолија) забава што се одвива во, до само две децении, на научнофантастичен начин.

Сепак, протокот што човештвото несвесно го започна е незапирлив. Достапноста на информации, можноста за лесно учење, отуѓувањето и промената на основните човечки карактеристики, е практично роботизација на широките маси. Сето ова е вовед во проширување на големите научни откритија што се пред нас и кои ќе го променат светот.

Доаѓа ново време, заедно со сите негови вештачки креации што целосно ќе ги уништат вредносните системи, коишто ја обележаа нашата цивилизација. Како што поимот „транзиција“ е погубен за луѓето во земја која се обидува да го преуреди својот систем, така и преминот од една во друга ера е незамислив и претставува еден вид хендикеп за современиците кои се најдоа во неа.

Напиши коментар