Зелениот чај не само што има прекрасен вкус и обезбедува целосно задоволство за сетилата, туку и благодарение на полифенолите, го прави исто така ефикасен агенс против стареење. Ова растение му е познато на Блискиот исток повеќе од 1000 години, а до европските чајници дошло дури во средината на 16 век.
Денес во Кореја, зелениот чај не само што се користи како пијалок, туку е и составен дел од козметиката за нега на кожата.
Тајната на младешкиот изглед на жените од Блискиот исток се рефлектира првенствено во исхраната, но и во козметиката која е богата со растителни екстракти, а ги нема во оваа област, како што е зелениот чај.
Зелениот чај ги штити клетките на ракот на кожата
Една од најпознатите состојки на зелениот чај се катехините, од кои има дури 6 вида, а тие се одговорни за горчливиот вкус на чајот. Бидејќи спаѓаат во подгрупата на полифеноли, тие се моќен антиоксиданс и ги штитат клетките на кожата од слободните радикали и негативните ефекти на УВ зрачењето. Тие се ефикасни во борбата против ракот на кожата и дејствуваат како превенција.
Може да го ублажи црвенилото и иритацијата на кожата
Секој знае дека зелениот чај се користи за смирување, а високата содржина на полифеноли, што му дава антиинфламаторни својства, е одговорна за неговото дејство. Бидејќи се смирува кога се консумира, тој исто така го смирува отокот и црвенилото на кожата, кои се предизвикани од повреди или изгореници.
Докажано е дека зелениот чај во козметиката ги смирува иритациите и црвенилото предизвикано од некои кожни болести како што се дерматитис, псоријаза или розацеа.