Free zone

Зошто кучињата ни ставаат шепи?

Кучињата сакаат да ги следат своите сопственици насекаде, делумно поради менталитетот на глутницата. Тие сакаат да копаат затоа што мирисаат нешто под земја.

Но, зошто сакаат да ја потпираат шепата на коленото? Некои мислат дека ова сигнализира дека тие се доминантни, други дека тоа е знак на наклонетост и еве ја вистинската вистина.

Пишувајќи за TheDogClinic.com, тренер за кучиња Ребека Форест вели дека кучињата всушност се обидуваат да комуницираат неколку работи со овој гест.

„Најочигледна причина е што тие бараат внимание. „Кога кучето ќе стави шепа на некого, тоa знае дека на лицето веројатно ќе му се допадне и ќе го гали, па продолжува да го прави тоа“, тврди Форес.

Но, ова понекогаш може да значи дека се гладни.

„Шепа е потсетник дека е време за храна, но секако сопствениците не треба да реагираат секој пат нудејќи храна“, предупреди таа.

Куче може да даде шепа дури и кога е под стрес. Ако се сомневате дека тоа е причината, проверете дали ушите на кучето се исправени или опашката е завиткана, што исто така може да покаже дека се чувствува загрозено.

„Кучињата честопати даваат шепа без никаква друга причина освен да сакаат да се поврзат со нивниот сопственик. Со допирање се ослободува окситоцин, хормонот на среќата, исто како кај луѓето. „Иако вашето куче можеби бара внимание, гладно или под стрес, давањето шепа може да биде и знак дека сака да го зајакне вашето пријателство“, заклучи Форес, пренесува „Петмагазин“.

Напиши коментар