Free zone

Зошто марамчињата за отстранување на шминка не се добри

Дерматолозите предупредуваат дека треба да се избегнуваат марамчиња за отстранување шминка бидејќи тие предизвикуваат голема штета на кожата на лицето.

Прашајте кој било професионалец за нега на кожата „што е основа на здравјето на кожата и добра рутина за нега на кожата“, одговорот што ќе го добиете е „чистење на лицето“. Правилно чистење, ќе додадеме.

Сепак, марамчињата за отстранување шминка не го постигнуваат она што сте го замислиле. Иако може да изгледа како да сте ја отстраниле целата шминка и нечистотија со нив, тоа не се случува.

Зошто марамчињата се погрешен избор?
За да се отстрани целата шминка и нечистотија од лицето, пожелно е да се користи памук натопен со млеко за отстранување на шминка. По користењето на овие традиционални средства за чистење на лицето, следува миење, по што имате чисто лице, што не е случај со марамчињата за лице.

Оставаат тенок слој на кожата што ја прави леплива и со тоа доведува до затнување на порите и формирање на црни точки.

Најчестото прашање што дерматолозите им ги поставуваат на своите нови пациенти кои се борат со акни и црни точки на лицето е „што користите за да ја отстраните шминката од лицето“.

Тие се практични, признаваме, се вклопуваат во секоја ташна и полесно е да ги имате со себе средства за отстранување шминка. Сепак, вашата кожа ќе ви биде благодарна ако не ги користите. Марамчињата за лице се како таен непријател во светот на нега на кожата; се чини дека прават она што треба, а всушност само размачкуваат нечистотија по целото лице.

Составот на марамчињата
Со цел подобро да го разберете прашањето за марамчиња за отстранување на шминка од лицето, треба да го разгледате нивниот состав.

Тие обично содржат значителен процент на конзерванси за да се спречи растот на бактерии и габи, бидејќи тие се постојано изложени на воздухот. Конзерванси, од друга страна, се знае дека предизвикуваат иритација на чувствителна кожа.

Еколошки неприфатливо
Марамчињата за отстранување шминка се направени за еднократна употреба, што значи дека не се многу еколошки. Тие се изработени од полиестер или полипропилен кои всушност се форма на пластика.

Напиши коментар