Free zone

Зошто не се сеќаваме што сме сонувале?

Се сеќавате ли што сонувавте минатата ноќ? А претходната вечер? Повеќето луѓе, кога ќе се разбудат, успеваат да запомнат само дел од своите соништа, и тоа само понекогаш.

Зошто е тоа така ? Еве го одговорот:

Иако сите поминуваме низ неколку циклуси на РЕМ фази додека спиеме, односно сонуваме неколку пати во текот на секоја ноќ, сите можеме да се поделиме на два типа на прагови: оние кои се сеќаваат дека сонувале неколку пати неделно и оние кои нема шанси да се сетат што сонувале дури ни во текот на еден месец.

Луѓето кои често сонуваат „живи“ или луцидни соништа се ретки, а томографијата покажува дека нивниот мозок е многу активен за време на спиењето, особено центрите за меморија, а имаат и многу лесен сон од кој е лесно да се разбудат.

„Работата е во тоа што мозокот на човек кој е во длабок сон не е во можност да складира нови информации. За да се сетиме на што сонувавме, потребно е да бидеме полубудни. Затоа е најлесно да се сеќаваме на тие соништа што ги имавме непосредно пред да станеме од кревет “, објаснува авторот на студијата објавена во списанието„ Невропсихофармакологија “, д-р Перин Руби.

Сепак, иако постои разлика во тоа колку се сеќаваме на нашите соништа, тоа не значи дека не сонуваме сите подеднакво.

„Покрај тоа, постојат индикации дека луѓето во длабок сон, иако не се сеќаваат на содржината на своите соништа, сонуваат повеќе од оние кои имаат слаб сон и се во состојба да ги запомнат своите ноќни авантури“, објаснува д-р Руби.

Напиши коментар