Free zone

Зошто се смееме во ситуации кога треба да бидеме сериозни?

Дали некогаш сте се нашле во ситуација да пукнете од смеа во некој несоодветен момент? Зошто почнуваме да се смееме ? Дали има начин да се запре таа смеа?

Ни се случува често да имаме неконтролирани напади на смеа во ситуации кога е крајно несоодветно, кога се очекува да бидеме сериозни.

Ова може да ни се случи за време на училишните часови кога е потребна тишина.

Вакви ситуации можат да не збунат и да се чувствуваме непријатно, а ние всушност не го правиме тоа намерно.

За среќа, иако ова кикотење изгледа неконтролирано, има објаснување зошто ни се случува и како можеме да го спречиме или барем да го прикриеме.

Смеењето е одбрамбен механизам
Ако случајно не можете да го контролирате смеењето во сериозни ситуации, тоа не значи дека сте лоша личност.

via GIPHY

Експертите тврдат дека ова навистина не е смеа, но тоа е одбранбениот механизам на организмот кој ни помага да ја намалиме вознемиреноста, конфузијата и непријатноста што ја чувствуваме во тој момент.

Смеењето на тој начин нè одвлекува од стресната ситуација и болката што можеби не сме подготвени да се соочиме. Исто така, ни помага да ги потиснеме емоциите што моментално ги доживуваме и да не направи ранливи.

via GIPHY

Еве неколку техники кои ќе ви помогнат да избегнете смеење во несоодветни ситуации.

 1. Гризнете ја усната
  Размислете какво однесување би можеле да користите за да го замените смеењето. Некои од работите што им помагаат на многумина се: лижење на усните, кимање со главата и длабоки вдишувања. Можете исто така да го гризете образот или усната, или да ја стиснете раката.
 2. Притискајте го пенкалото
  Неконтролираната смеа не се случува само во тажни ситуации, но често може да ни се случи и на работа, на важен состанок.

Ова може да ги комплицира непотребно работите и најдобриот начин да се спречи ова е да се игра со топчесто пенкало, притискајќи на неговиот врв. Фокусирањето на хемискиот клик ќе ве одвлече од смеење.

 1. Смејте се гласно кога ќе излезете
  Смеењето е најдобриот лек, но е непожелно пред луѓето кои доживуваат загуба.

За да избегнете непријатна ситуација и да избувнете од смеење пред сите, најдобро е суптилно да се свртите и да одите, а каде што нема никој, исмејувајте се.

Одењето во тоалет или одењето до автомобил можете да го искористите како изговор, за да не бидете премногу очигледни.

 1. Фокусирајте се на некоја боја во собата
  Еден начин да избегнете смеа е да ги префрлите мислите од смеа во нешто друго. Помислете на некоја боја и започнете да барате предмети во собата што имаат таква боја и избројте колку пати се повторува.

На овој начин, ќе го пренасочите протокот на мисли и емоции кон нешто поразлично и со тоа успешно ќе ја избркате смеата кога не е време.

 1. Пејте си во себе
  Пејте го првото нешто што ќе ви падне на памет, не е важно која ќе биде песната. Изговарањето стихови е уште еден начин да ги протерате вашите мисли од несакана содржина и да ја намалите желбата за смеа.
 2. Издишете преку затворена уста
  Техниките за дишење исто така можат да помогнат во спречување на напади од смеа. Затворете ја устата и силно притиснете ги ушите со прстите. Сега обидете се да издишете и ќе се чувствувате како да експлодирате.

Желбата за смеење ќе исчезне, бидејќи притисокот ќе биде пренасочен кон устата.

Напиши коментар