Претставниците на Британската асоцијација на нутриционисти уверуваат дека шеќерот почнува да дејствува подмолно уште со самото конзумирање. Овој производ го зголемува бројот на штетните бактерии во усната шуплина. Ако прекинете да јадете слатко, pH рамнотежата сама ќе се регулира во рамки од 1 час. Шеќерот предизвикува моментално зголемување на гликозата во крвта, а потоа за еден час настапува замор и се појавува чувство на глад.
20 лажички шеќер ја намалуваат за 40% способноста на белите крвни клетки да се борат со бактериите. Тоа се забележува еден час по консумацијата на шеќерот и останува да дејствува најмалку 5 часа.
Како интересна замена за текст за секоја храна и пијалак колку вештачки шеќер содржи во себе, еве една галерија која сликовито ќе прикаже по колку “коцки шеќер“ изнесува содржината.
Сникерс

Скитлс бомбони

Карамел бомбони

Сладолед

Грозје

Диња

Портокал

Јаболко

Праска

Јагоди

Лубеница

Ананас

Моркови

Кечап

Пченка

Сок од Портокал (купен)

Лимонада (купен)

Ред Бул

Кока Кола

Милкшејк

Кафе со шлаг

