Чоколадото се смета за одговорно за стимулирање на доброто расположение, односно го поттикнува создавањето на серотонинот (хормонот “за добро расположение”) во нашиот организам. Тој е тој кога по некој оброк кај нас предизвикува чувство на пријатност.
По кунсумирањето чоколадо во нашиот организам се ослободуваат ендорфини, кои се нарекуваат и ендогеним или опијати, затоа што имаат природно смирувачко и антидепресивно влијание.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
170 грама шеќер во прав
120 грама чоколадо
300 грама путер
180 грама какао
6 жолчки
500 грама слатка павлака
ПОДГОТОВКА:
Намачкајте со путер тркалезен калап за печење со обем од 16 см.
Во помал сад, во кој претходно сте ставиле една лажица вода, растопете го чоколадото искршено на коцки, а во друг сад растопете 50 гр. шеќер во 50 мл. вода и варете две минути.
На тивок оган измешајте го омекнатиот путер и какао, додајте го остатокот од шеќерот и растопете чоколадо и сè додека не добиете светло-жолт пенест крем.
Тргнете од огнот и оставете да се излади, а потоа со брзо мешање додајте ја смесата од растопеното чоколадо, какао и путер.
Кога кремот ќе стане хомоген и сосема ќе се олади, вмешајте ја слатката павлака.
Сипете го кремот во калапот намачкан со путер и ставете во фрижидер да отстои најмалку 3 часа.
Исечете на тенки парчиња.
