ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 гр. брашно
260 мл. вода
15 гр. сол
1 лажица зејтин
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Најпрво за филот ни се потребни 2-3 лажици зејтин 1 главица кромид исечен ситно 500 гр. јагнешко, пола лажичка сол, пола лажичка мелен бибер, 120 мл. масло
Тестото се меси, а потоа се обликуваат 8 топчиња, секое да биде по 100 грама.
Во сад се ставаат 120 мл. масло и во него се ставаат топчињата кои треба да отстојат од 30 минути до 1 час.
Во 1-2 лажици зејтин го пржиме кромидот додека да стане стакленикав, потоа го додаваме меленото месо, промешаме, додаваме сол и бибер и го пржиме се додека не добие боја.
Потоа го тргаме од оган и го оставаме да се олади.
Топчињата тесто најпрво ги месиме со раце, а потоа со сукало до посакуваната големина, препорачливо е колку потенко – толку подобро.
Потоа, тестото го филуваме со месото и роламе, па така подготвениот бурек го ставаме во добро подмачкана тепсија.
Секој бурек се премачкува, а потоа го ставаме во рерна претходно загреана на 190 – 200 степени и се пече 30 минути се додека не зарумени.
