ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
за палачинки
• 110 гр. брашно
• малку сол
• 200 мл. млеко помешано со 75 мл вода
• 50 гр. путер
• 2 јајца
• кора од 1 портокал
• 1 голема лажица шеќер
за сос
• 150 мл. сок од портокал
• кора од 1 портокал
• 1 лимон, сок и кора
• 1 голема лажица шеќер
• 3 големи лажици бренди или ликер од портокал
• 50 гр. путер
• малку коњак или бренди за фламбирање
ПОДГОТОВКА:
за палачинки
Ставете сол во еден поголем пластичен сад и просејте го брашното. Направете отвор во средината на брашното и ставете ги јајцата во него. Измешајте добро со жица за мешање, лажица или миксер. Постепено, со постојано мешање, додавајте по малку од миксот на вода и млеко.
Растопете го путерот на оган. Ставете 2 лажици од него во тестото и измешајте. Остатокот користете го за да го намастите садот во кој ќе ги правите палачинките. Додадете кора од портокал и шеќер во тестото.
Загрејте го садот за правење палачинки. Овие палачинки треба да бидат потенки од вообичаените. Намастете го садот со путер и налејте од тестото. Испечете и повторете го процесот додека не заврши тестото. Би требало да добиете 15-16 палачинки.
за сос
Измешајте ги сите состојки, освен путерот. Растопете го путерот на умерен оган, налејте го миксот од другите состојки во тавата и ставајте ги палачинките една по една во загреаниот сос. Преклопете ги на два пати, направете ги во триаголна форма и добро натопете го во сосот.
На крајот доаѓа фламбирањето. Загрејте лажица или црпалка и ставете малку ликер или бренди во неа. Потоа, лажицата вратете ја на оган за да се загрее алкохолот. Потоа, налејте го алкохолот врз палачинката.
