Мојата кујна

Мус од чоколада и портокал

Потребни состојки

За пандишпан:

7 јајца

7 лажици шеќер

7 лажици брашно

1 прашок за пециво

2 кесички ванилин шеќер

150 грама чоколодо

2 лажици како

2 лажици ( околу 50 грама ) маргарин

 

За желе:

1 литар сок од портокал

1 портокал (измикасн)

3 пудинзи од ванила

 

За мус:

500 милилитри слатка павлака

300 грама чоколадо

10 грама желатин

 

За глазура:

 

150 грама чоколадо

150 милилитри слатка павлака

2 кесички какао

 

Подготовка

За пандишпан:

Раздвојте ги јајцата, белките од жолчките. Белките изматете ги со 4 лажици шеќер. Потоа изматете ги жолчките со 3 лажици шеќер, додајте го брашното, прашокот за пециво, какаото и растопеното чоколадо со маргарин. Додајте го шлагот од белките и измешајте ги состојките со лажица. Печете го тестото околу 15 минути на температура од 180 степени.

 

За желе:

Сварете го сокот од портокали и додајте ја испасираниот портокал. Додека смесата е врие додајте ги разматените пудинзи од ванила. Кратко проварете и прелијте ја смесата врв веќе подготвениот пандишпан.

 

За мус:

Изматете ја слатката павлака, додајте го растопеното чоколадо и желатин. Истурете ја смесата врз желето.

За глазура:

Сварете ја слатката павлака, какаото растопете го со две лажици павлака и подоцна додадете ја целата слатка павлака. Ставете те го изренданото чоколадо и добро измешајте ја смесата. Смесата прелијте ја преку претходно ставениот мус.

 

Уживајте во ориенталниот вкус на чоколадото.

 

 

Write A Comment