Мојата кујна

Тава со модри патлиџани и наут

Состојки:

  • 1-2 модри патлиџани исечени на кругови
  • 1 кромид исечен на кругови
  • 2-4 чешниња лук
  • 800 г домати
  • 2 лажици доматно пире
  • 430 г сварен и исцеден наут
  • 3 лажици ситно сечкан магдонос
  • 3 лажици ладно цедено маслиново масло
  • свеж босилек
  • малку шеќер, малку цимет и сол по вкус

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 230⁰С степени. Ставете во тавата алуминиумска фолија и намачкајте ја со маслиново масло. Ставете го модриот патлиџан на фолијата, попрскајте сол и масло врз секое парче.

Ставете ја тавата во рерна околу 15 минути или додека патлиџанот не добие кафеавкаста боја.

Извадете ја тавата, и внимателно свиткајте ја фолија на половина, фатете ги рабовите, така што ќе го покриете модриот патлиџан, за да продолжи да се готви на пареа и да омекне. Оставете го така барем 15 минути.

Во меѓувреме, направете го сосот од домати. Загрејте 2 лажици маслиново масло во голема тава на средна температура и додадете го кромидот. Гответе, мешајќи често, се додека кромидот не омекне, околу пет минути, па додадете го лукот и зачинетесо сол. Гответе околу една минута. Додадете ги доматите, доматното пире, шеќерот, циметот, босилокот и сол по вкус. Динстајте ја смесата во непокриенета тава, мешајќи често, околу 20 до 25 минути, се додека сосот не стане густ. Додадете бибер, пробајте го сосот и по потреба дозачинете со сол. Отстранете го гранлчето босилек, и додадете го наутот.

Загрејте ја рерната на 175⁰С степени. Ставете малку зејтин во тавата и ставете тенок слој од доматниот сос, додадете половина од смесата со модриот патлиџан (во слој) и половина од преостанатиот доматен сос врз првиот слој. Повторете ја постапката.

Печете 30 минути, додека не почне да врие. Извадете ја тавата од рерната, и оставете ја да се олади најмалку 10 до 15 минути. Попрскајте со магдонос при сервирањето.

Write A Comment