Наполнете им ги срцата на вашите најблиски приготвувајќи им слатко задоволство за празникот.
Полнетите срца со ореви не само што се вкусни туку и го развеселуваат домот благодарение на срце-обликот кој го имаат. Децата едноставно ги обожаваат, па може да ги вклучите и во подготовката (или во декорацијата) на овие прекрасни празнични колачиња.
Потребни состојки
350 грама брашно
200 грама шеќер
1 јајце
200 грама путер
50 грама марципан
100 грама мармалад од кајсии
50 грама сечкани ореви
250 грама чоколаден прелив
Половинки јатки од ореви
Подготовка
Брашното, шеќерот, јајцата и путерот месете ги додека не добиете мазно тесто. Направете топка, завиткајте ја во фолија и оставете ја да се лади 60-на минути.
Размесете го тестото и на набрашнета површина со сукалка развлечете кора со дебелина од 3 мм. Со калап извадете срца и наредете ги во тава обложена со хартија.
Печете 10 минути на температура од 175 степени.
Марципанот изматете го со мармаладот и додадете ги исечканите ореви. Со оваа смеса лепете по две срца.
Готовите колачи премачкајте ги со чоколада и украсете ги со половинка јатка од орев.
Среќни празници!
