ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 1 карфиол (околу 4 шолји)
* 3/4 шолја кромид, сечкан
* 2 јајца, малку изматени
* 1/4 лажичка масло за готвење
* 1/2 шолја моркови, 1/4 исечкани
* 1/2 шолја грашок
* 1/4 младо кромидче
* 1/4 шолја соја сос
* сол и бибер по вкус
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Разделете го карфиолот на цветови и ставете го во блендер. Мешајте се додека не биде исечкан на делови до големина на ориз.
Загрејте голема тава и ставете малку масло за готвење. Додадете го кромидот и мешајте се додека не стане транспарентен или не добие златна боја, околу 8 -10 минути. Префрлете го во чинија и тргнете го на страна.
Изматете ги малку јајцата и додадете ги во тавата за готвење. Гответе мешајќи се додека не се готови. Потоа префрлете ги во чинијата со кромидот.
Додадете ги карфиолот, морковите, грашокот и младото кромидче во тавата за готвење и мешајте на греден оган околу 3 минути. Додадете го соја сосот, намалете ја јачината на оганот и покријте ја тавата. Гответе се додека карфиолот не омекне. Потоа додадете ги кромидот и јајцата и гответе мешајте уште 1-2 минути. Зачинете со сол, бибер и уште соја сос по вкус. Како декорација додадете сечкано младо кромидче.
