Некои се одлучуваат за темно чоколадо, некои пак повеќе ја сакаат белата варијанта на чоколадо, меѓутоа не е мал бројот на оние кои го обожаваат вкусот на Mousse со кафе. Штом го прочитате рецептот веднаш ќе ви стане јасно зашто е тоа така!!!
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
4 жолчки
1 ванилин шеќер
30 грама шеќер во прав
1 лажица инстант кафе
По можност 3 лажици ликер од кафе
1 лажици какао
50 грама бело чоколадо
80 грама мелени бадеми
200 милилитри слатка павлака
ПОДГОТОВКА:
Жолчките, ванилиниот шеќер, шеќерот во прав, инстант кафето, ( ликер од кафе ) и какаото ставете ги во сад и убаво измешајте ги состојките за да добиете компактна маса. А потоа варете ја на пареа постојано мешајќи околу 5 минути додека кремот не се згусне.
Потоа веќе растопената бела чоколада додадете ја во кремот и на крај додадете ги мелените бадеми.
Откако смесата малку ќе се подолади, додадете ја веќе изматената слатка павлака и мешајте додека не добиете компактна смеса.
Спремната крема сервирајте ја во чаши почекајте 1 час додека смесата не се олади на собна температура.
Уживајте во несекојдневниот вкус !!!
