Сите ќе се сложиме дека не постојат новогодишни и Божиќни празници, а на вашата трпеза да го нема неговото височество ролатот.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ
ЗА КОРА
- 6 јајца
- 80 грама шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- Кора од 1 портокал
- 60 грама црно чоколадо
- 50 грама пченично брашно
- Половина лажичка прашок за печиво
- 30 грама густин
ЗА ФИЛ
- 2 шлаг креми
- 200 милилитри млеко
- 100 грама путер
- 50 милилитри сок од портокал
ЗА УКРАСУВАЊЕ
- 100 грама марципан
- 50 грама шеќер во прав
Подготовка:
Кора
Одвојте ги жолчките од белките. Од белките и шеќерот изматете цврст шлаг. Жолчките измешајте ги со останатиот шеќер, ванилиниот шеќер, ренданата кора од портокал и стопеното чоколадо, мешајте додека не добиете убава пенасата маса. Спојте ги двете двете смеси и додадете ги прашокот за печиво густинот. Плехот обложете го со хартија за печење и печете ги корите на 180 степени од 10 до 12 минути. Откако ќе се испече додека е топла кората заролајте ја, и со помош на виљушка повлечете линии како би добиле ефект на „кора од дрво“ малку одмотајте ја и оставете ја да се олади додека го приготвувате кремот.
Крем
Шлаг пената и млекото миксирајте ги околу 3 минути. Додадете ги предходно стопениот путер, сокот од портокал и продолжете да миксирате околу 2 до 3 минути.
За украсување
Марципанот помешајте го со шеќерот во прав и потоа обликувајте мали печурки или други природни облици.
Уживајте!!!
