Prison brake

10 Авионски нереќи кои ја сменија историјата и иднината на авијацијата! – IV дел

1982, Западна Јава, Индонезија,  лет BAA-009

British Airways Flight 9, понекогаш се нарекува Speedbird 9 или Jakarta инцидент, беше закажан лет на British Airways од аеродромот во Лондон Хитроу до Окленд, со слетување во Бомбај, Мадрас, Куала Лумпур, Перт и Мелбурн.

На 24 јуни 1982 година, авионот навлезе во облак од вулканскиот пепел од ерупцијата од вулканот на планината Галунгунг (околу 180 километри југ-источно од Џакарта, Индонезија), што придонело до откажување на сите четири мотори. Причината за дефектот на моторите не беше веднаш јасна на екипажот. Авионот беше пренасочен кон Џакарта со надеж дека ќе може да слета таму. Авионот успешно излезе од облакот од пепел, а сите мотори се рестартира (иако едниот од моторите многу набрзо повторно откажа), овозможувајќи на авионот безбедно да слета.

Напиши коментар