Керозин

Allard L-Type

Британскиот тркач Сиднеј Алард добил еден куп V8 мотори на Ford купени од страна на британската влада, кои не биле потребни за војната и почнал да си изгради спортски автомобили со нив. Тој го лансирал моделот Allard К1 во 1946 година. Две години подоцна, тој произвел повеќе од 400 возила. Производството на Allard завршило во 1960-та година, а Сиднеј починал во 1966 година. Сиднеј опширно се натпреварувал во своите автомобили, во британското Hillclimb првенство, во LeMans сериите, на релито Монте Карло и сл. Тој бил британски пионер во својот спортски автомобил.

Овој 1948 Allard LCC Roadster модел бил купен во Лондон во 1961 година, возен низ Европа, а потоа однесен во Соединетите Американски Држави.

Напиши коментар