Керозин

Bocar XP-5

Овој автомобил е еден од триесетте модели изградена од страна на Боб Карнс во Денвер во период од две години. Се чини дека денеска постојат само осум или девет автомобили од овој тип. Автомобилот тежи 857 килограми и го започнал животот со 283-FI Chevy V8 мотор со 365 коњски сили. Овој мотор подоцна бил променет со Chevy 350 со истата Rochester FI единица, кој развива 418 коњски сили. XP-5 моделот бил возен од страна на Хатингер во првата телевизиска Daytona трка во јануари 1960 година, каде што завршил втор позади D-Type Јагуарот на Ед Rahal. Bocar XP-5 победил на трката SCCA март истата година, со поставување на брзински рекорд од 281 км/ч на плажата на Daytona.

Напиши коментар