← НАЗАД НА БОЗА

Ботокс – отров кој лечи 50 болести

Ботокс – отров кој лечи 50 болести
1539 Читања

Денес ботоксот се употребува во лечење на 50 офтамолошки, невролошки, оториноларинголошки, педијатриски и гинеколошки пореметувања. Во неврологијата често се употребува во третманот на мускулната тортиколис – болно виткање и асиметричен пад на вратот на вртаните мускули. Локалните инекции на ботоксот успешно спречуваат некои видови на напад на мигрена или намалување на болка во вилицата.

Во оториноларингологија ботоксот успешно се користи во лекувањето на спастични дисфонија – нарушување кај кои доаѓа до несакани контракции на гласните жици, што се манифестира со пореметување или губење на гласот. Ботолински токсин се применува дури и во третман на деца со неконтролирано мокрење или неконтролирана саливација.

Динамични брчки – настануваат за време на контракција на поткожните мускули на лицето, кои се важни за обезбедување на израз на лицето и изразување на емоции. 

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk