Motherhood

Децата не се раѓаат како манипулатори!

Научете да ги слушате децата

Од најраната возраст важно е да ја поттикнете детската самодоверба и јасно да му дадете до знаење дека некој го слуша и разбира. Многу деца остануваат несфатени или нивното однесување и нивните зборови не даваат големо внимание. Во таква ситуација детето е присилено да бара друго решение, бидејќи родителите кој не го разбираат, лесно манипулираат со него.

Причини поради кои детето ќе научи да манипулира

Тивките и мирните деца, кои само си играат и не прават никакви проблеми, некои родители како и да не го приметуваат тоа. Со време ќе сфати дека би било подобро со време да заплаче за да го привлече нивното внимание.

Децата сакаат да ги задоволуваат потребите на своите родители

Од однесувањето на возрасните ,децата несвесно ги донесуваат своите одлуки. Сега знаат како треба да се однесуваат за да бидат сакани …. или да бидат тивки, љубезни, послушни или постојани. На возраст околу 3 години од тие потсвесни избори се создава целосно, стабилна и речиси непроменлива дезени на однесување.

Напиши коментар