Керозин

Dodge Copperhead ( Daimler Chrysler ) за сечиј вкус – за „ич пари“!

Dodge Copperhead, познат како Dodge Concept автомобил и Dogde Concept возило, е концепт автомобил креиран од Dogde како поспуштена верзија на Dodge Viper за купувачите кои не можат да си ја дозволат Viper-овата цена од 75.000 долари.

Dodge Cooperhead беше презентиран во 1998 година. На многу прегледувања  остави  импресии како резултат на солидните аеродинамики, стајлингот и фактот дека цената на овој модел е 30.000 долари (45,000 помалку од Viper). Cooperhead, за разлика од Viper, беше создаден повеќе за возачко и практично задоволство, додека Viper-от го направија за остварување на моќност и енергичност.   Copperhead успешно се снајде во улогата да ги задоволи оние купувачи со ниски и оние со високи барања. Dodge го механизираше Copperhead со цел возачот да го почуствува тротоарот и патот кој го вози, а ова беше овозможено сместувајќи ги тркалата до крајот на рамка, поконкретно 5 милиметри од тлото, и додавајќи безпомошна суспензија . Dodge концептот беше пуштен во продажба во 2000 година.

По пуштањето на Copperhead во продажба, Dodge имаше жалби од други компании заради нарушените авторски права заради самото име Copperhead, а како резултат на тоа, Doude повеќе неможеше да го користи ова име за својот модел. Да се избегнат тужбите, името на автомобилот беше неофицијално променето во DaimlerChrysler, и потенциран беше како „концепт возило“ наместо Copperhead во модерните колекции, продажните играчки и останатата продажна стока.

 

 

Напиши коментар