Дестинации

Големите манастири „Метеори“ – Грција

Метеорите се таканаречени „карпи во воздухот“ или „горе во небото“, едни од најголемите православни комплекси во Грција.

Шесте манастири се изградени на природни столбови од песочен камен, а се наоѓаат во близина на планината Пинд во централна Грција.

Околината на овие столбови била населена уште пред 50000 години, а некаде во 9 век, една група на монаси се преселила на древните столбови.

Монасите првин живееле со дупките во карпите, а подоцна некаде околу 12 век почнале да се градат манастирите.

Просечната висина на карпите е 313 метри, и до горе се стигнува само со помош на кошници и систем од јажиња.

Денес од шесте манастири, пет се машки а еден е женски манастир, и дел од тие служат како туристичка атракција.

Овие манастири се многу популарни за туристите, а овде е сниман и дел од филм со Џејмс Бонд.

Напиши коментар