Керозин

Hudson Railton

Стоковните магнати од Детроит, Л. Хадсон и Рој Д. Чапин ја формирале Hudson Motor Car компанијата во 1909 година. За време на првите години од своето постоење, тие постигнале голем успех со своите ниски цени, односно автомобил кој се продава за помалку од 1.000 долари.

Како што започнала Големата депресија во 1930-тите, среќата почнала да се менува. Ова дури ги засегнало и британските производители. Основачот на компанијата Invicta ја нашол неговата фабрика празна како што побарувачката драстично се намалила. Тој одлучил да ги зголеми интересите во американските автомобили со нивно “Англизирање”. Тој го регрутирал познатиот автомобилски дизајнер Рид Реилтон како консултант и да ја дал својата доверба на проектот за конверзија на шасијата на Hudson. До 1937-та година, Railtons бил опремен со 4,2-литарски Terraplane 8-цилиндричен мотор кој нудел 113 коњски сили.

Напиши коментар