Дестинации

Искиа

Искиа е италијански остров кој се наоѓа во Тиренското Море, на северниот дел од Неаполскиот Залив. Со своите 60.335 жители Искиа е трет остров по број на население во Италија, веднаш по Сицилија и Сардинија.

Овај вулкански остров, кој се наоѓа во наполитанскиот залив, од поодамна е познат по своите терминални извори, па привлекува туристи веќе 2.000 години. Грците, Римјаните и Турците брзо откриле дека терминалните извори можат да делуваат лековито и да ја облажат болката во мускулите или едноставно да го опушти телото. И денешните патници со задоволство доаѓаат на масажа, калливи и геотермални бањи, од каде го продолжуваат истражувањето на островот, кој уште е познат по вино од локалните лозја, и по Арагонскиот замок кој е подигнат пред на него да дојдат Римјаните.

Напиши коментар