Prison brake

Ја уништи Британската банка и остави порака “Жал ми е”

Најголемите светски финансиски измами – прв дел

6. Ник Лисон

Загубата од околу 1,1 милијарда долари, беше предизвикана од страна на младиот трговец на акции Ник Лисон. Тој во Сингапур, далеку од својата татковина, беше свој контролор – па така го уништи својот работодавач – британската банка “Traditional Bank bearing”.

Тој  постојано инвестираше парични средства на берзата во Токио, потпирајќи се на растот на јапонскиот индекс “Никеи”, но вредноста на “Никеи” започна да опаѓа, а Лисон долго време успеваше да ги сокрие огромните загуби. На крајот, тој избега од банката, оставајќи на компјутерот белешка на која имаше напишано: “Жал ми е”. Подоцна напиша своја книга за овој случај, според која во 1999 година беше снимен филм.

Напиши коментар