Art & Crafts

Јаболката е полоша за забите од газираните пијалоци ?

Во новата студија истражувачите барале врска помеѓу оштетување на забот на неколку локации во устата на повеќе од 1000 мажи и жени на старост од 18 до 30 години. Луѓето кои ја јаделе јаболката имате 3.7 пати повеќе шанси да ги оштетат забите и нивната внатрешност, додека за газираниот пијалок не е така тој не ги оштетува забите.

Овошниот сок ја зголемува веројатноста за оштетување на забниот глег околу врвот на забот четири пати. Некои јаболки содржат четити пати повеќе киселина што допринесува да се зголеми нивото на киселина во устата.

Јадете јаболка со млеко или со парче сирење, кој содржи калциум, за да ја неутрализира киселината. Водата за пиење после јаболката е исто така од помош бидејќи ги сопира штетните ефекти.

 

Напиши коментар