Убавина

Неколку скриени непријатели на убавата насмевка

Бело вино

Повеќето знаат дека црвеното вино остава жолти дамки на забите, но белото вино може да биде многу поштетно. Сувото вино е полно со киселини и го оштетува површинскиот слој на забите што доведува до трајна промена на забите.

Пирсинг

Пирс на јазикот многу го сметаат за интересен додаток, но дали сте размислувале дека металната топка во устата може да ви ги направи жолти забите? Усната празнина не е предвидена за метални предмети.

Џвакање лимон

Иако лимонот е богат со минерали и витамин Ц содржи и голема количина на цитрус, силна киселина која го нагризува забниот глег, поради која ги прави забите осетливи на топло и ладно.

Грицкање мраз

За разлика од лимонската киселина која го нагризува глегот, од мразот може да пукне. Исто така џвакањето мраз има сличен ефект како крцкање со забите.

Напиши коментар