Убавина

Необична историја на срамните влакненца:)

Во Јапонија, знак на женственост

Срамните влакна беа и останаа исклучително важен дел од нашиот физички изглед, а нашиот однос кон нив со текот на времето се промени. Колку постојат и денес тие разлики, покажуваат многубројните примери. Додека срамните влакна во некоја култура во Африка и Океанија и денес се симбол на плодност а и во Јапонија се знак на исклучителна женственост.

На пример, во ниеден порнографски филм во последниве години во овие земји, нема да се види било која актерка да не е средена од срамни влакна.

Симбол на анималност и сексипилност

Меѓутоа, историјата знае и многу примери. Така големиот поет Лорд Бајрон беше вистински фан на женската коса и срамните влакна. Во неговата оставина, на масата на писмата кој ги добивал од своите пријатели и ден денес се чуваат во архивите на познати музеи и сеуште може да се најдат мали влакна во сите бои.

Во оваа смисла со оглед на женските срамни влакна се сметаат за симбол на анималност и сексипилност.

Нов тренд во долгата историја

Денес, овие обичаи веќе ги нема, а влакнатоста се мрази од страна на мажите. Трендот, кој започна во Америка, различни апарати за отстранување на влакната, креми, восоци, се пренесе и во Европа.

Напиши коментар