Керозин

Пагани Зонда

Pagani Zonda спортски автомобил произведен од Пагани во Италија. Mоторот на овој автомобил се наоѓа помеѓу предните и задните оски.  Тој за прв пат бил произведен во 1999 година, а од оваа година, овој автомобил повеќе не се произведува. Зонда 206, за прв пат беше произведен во јуни 2009, и тоа во купе и кабриолет верзија.

Дел од првичните нацрти на овој автомобил биле направени од Ф1 шампионот Хуан Мануел Фанџо. Автомобилот оригинално требал да се вика по него – „Fangio F1“, но, по неговата смрт во 1995 тој бил преименуван во Зонда („сувиот воздух над Аргентина“).  (Зонда – сув ветер)

Автомобилите кои биле произведени од Пагани по 2002, имале 7,3 литарски мотор со 12 цилиндри. Менувачот на брзините бил полу-автоматски. Пагани Зонда е долга 4,43 метри, широка 2,055 метри, а висока 1,14 метри.

 

Напиши коментар