Дестинации

Пештерите Соф Омар

Со должина од 15,1 километри, оваа пештера е најдолгата во Африка, а втора по должина во светот.

Се наоѓа во Етиопија, а официјално откриен е во 1897 година. Локалното население верува дека самиот Алах го направил отворот во оваа варовничка пештера во 12 век.

Локалното население ја употребува оваа пештера како џамија, а таа со своите природни украси во форма на столбови, потпори, куполи и сводови е природно архитектонско чудо кое денес е се употребува за собири на локалното население.

Напиши коментар