Дестинации

Сокотра – најчудното место на Земјата

Сокотра е мал архипелаг кој се наоѓа на 380 километри јужно од Арапскиот Полуостров и 240 километри источно од Рогот на Африка, во Индискиот Океан.

Најголемиот остров се вика Сокотра, и зафаќа 95% од површината на архипелагот.

Овие острови припаѓаат на Република Јемен.

Островот е многу изолиран и преку процесите на специјација, една третина од растителниот живот не се наоѓа никаде на друго место на планетата.

Ова место се опишува како најчудното место на Земјата.

 

Напиши коментар