Убавина

Солариум? Строго забрането!

Зрачењето во солариум значително го зголемува ризикот за рак на кожата, достигнувајќи не само на површинските слоеви на кожата, туку и во оние кои се наоѓаат подлабоко, покажа новото истражување.

Додека УВБ зраците кои сонцето ги испушта се само површински слој, УВА зраците се емитуваат во солариум и навлегуваат во основните слоеви на кожата.

Тоа значи дека зраците фаќаат место каде што секоја клетка се дели, па постои опасност од развој на рак.

Често ќе прочитате дека зрачењето во солариум не е штетно. Но тоа не е точно. Потребно е луѓето да се едуцираат за овој проблем.

Напиши коментар