Art & Crafts

Трикови за повеќе среќа

Дали сте почувствувале дека после трчање, слатко смеење или после сексуален однос се чувствувате подобро?

Доброто расположение има научно објаснување. Кај некои луѓе може да трае и до 12 часови, а е последица на ослободување на ендорфин во мозокот. Ендорфинот е таканаречениот хормон на среќата, влијае на смалување на болките и предизвикува еуфорија. Има неколку трикови кои можат да ви помогнат да го поттикнете неговото ослободување.

Размислувајте позитивно – ако се убедите дека нешто може да ви помогне, обично тоа помага. Позитивните мисли предизвикуваат ослободување на ендорфин во мозокот.

Вежбање – редовното трчање предизвикува задоволство, исто важи за секоја спортска активност која вклучува активација на мускулите.

Водење љубов – оргазмот е одличен начин да го поткренете нивото на ендорфин. Ако вежбате, потребен е еден час за да почне ослободување на ендорфин, а додека сексот е многу побрз и позабавен начин да се постигне истото.

Јадење чоколада – чоколадата може да предизвика зависност, таа е многу слична со дрога. Зависноста доаѓа од ендорфинот што се ослободува при јадење на овие слатки задоволства.

Смејте се – смеењето е заразно, смеењето го продолжува животот, смеењето е среќа.

 

Напиши коментар