Sweet Home

Уредување на домот за витка става

Вашиот дом, верувале или не, може да биде потенцијална закана за вашата витка става. Имено, начинот на уредување, декорациите, изборот на садовите може да влијаат на вашиот апетит, а со самото тоа и на конфекцискиот број. Еве неколку совети за уредување на домот кое ќе допринесе да бидете повитки:
• Црвената и жолтата боја го отвораат апетитот, а сината го намалува.

• Големите чинии се погодни за зголемување на килограмите – истражувањата велат дека околу 20 проценти повеќе се јаде храна доколку се користат големи садови. Кога станува збор за големи и широки чаши, од нив обично се пие повеќе отколку од тесните и високи чаши.

• Храната нека не биде на видливо место, односно нека биде сместена на полиците од фрижидерот или на други места наменети за чување на храна. Доколку таа не ви е во видното поле, помалку ќе посегнувате по неа. Истото важи и за пијалакот.

• Ароматичните масла може да влијаат на намалување на апетитот кај лицата кои престојуваат во просторијата. Мирисот на јаболката го уништува апетитот, а мирисот на јасминот разбудува и поттикнува на активност.

• Темните простории повеќе ве поттикнуваат да јадете. Затоа, просториите со густи и тешки завеси се карактеризираат како “простории од висок ризик”. Доколку нема доволно природно осветлување, поставете расветни тела кои ќе ја направат просторијата светла.

 

Напиши коментар