Art & Crafts

Зошто е корисно да пиете пиво?

Намалува ризик од срцеви заболувања– истражувањата потврдиле дека умереното консумирање го намалува ризикот од срцеви заболувања. Причината е едноставна- алкохолот го зголемува нивото на ХДЛ , односно добриот холестерол со што се намалува можност за здебелување на артеријата и згрутчување на крвта која може да биде проследена со срцев удар.

Богат е со витамин Б6- пивото има 30% повеќе количина од витамин Б6 во крвта од луѓето кои не пијат пиво и два пати повеќе од луѓе кои консумираат црвено вино.

Спречува формирање на камен во бубрегот – обожавателите на пиво имаат 40 % помалку шанси да добијат камен во бубрегот од оние кои не пијат. Студијата не можела да утврди која состојка е заслужна за тоа, но без оглед, резултатот е импресивен.

 

Напиши коментар