Здраво тело

7 придобивки од смеењето

Смеата навистина е најдобриот лек. И сега науката докажува некои од многуте придобивки. Еве седум причини да се смеете подолго, посилно и почесто:

1. Во една неодамнешна студија објавена во списанието Геријатрија и Геронтолошки меѓународните истражувачите откриле дека терапијата со смеа ја намалува депресијата кај постарите луѓе.

2. Истата студија покажува дека и смеењето го подобрува квалитетот на спиењето и се намалува несоницата.

3. Со смеа може да се ослободите од болка до 45 минути. Во студија објавена во шпанскиот весник Revista de Enfermeria, истражувачите откриле дека смеењето предизвикува намалување на хронични мускулни болки.

4. Редовна смеа ги подобрува крвните садови и го зголемува протокот на крв, што е од корист за кардиоваскуларното здравје.

5. Според експертите, споделувањето на смеа со другите помага за изградба на подлабоки и посилни врски меѓу нив.

6. Смеата е докажан лек за стрес, бидејќи тоа помага да се намали стимулираниот кортизол реакција на стресот. Кога реакцијата на стрес станува хронична, може да доведе до прекумерна телесна тежина во стомакот и до надбубрежна исцрпеност.

7. Смеењето го зајакнува имунолошкиот систем и помага во борбата против инфекции. Без разлика дали ќе се бори со грип, настинка или дури и рак, смеата е голема медицина.

Напиши коментар