Motherhood

Афоризми за бракот и семејството !!!

Бракот отсекогаш бил предмет на голем број на дебати и расправии. Тешко кој може да даде вистинска дефиниција што всушност е бракот.

Како на бракот гледаат познати светски филозофи и истакнати, познати личности…сигурно со некои од нив ќе се сложите…

Погледнете!!!

“Поклоните кои ќе и ги купиш на својата жена се за никаде во споредба со оние кои ќе и ги купи твојот комшија на неговата жена“ – Марфи

„Кога го фотографираш својот маж, фотографиите секогаш испаѓаат подобро отколку кога твојот маж те фотографира тебе“ – Марфи

“Брак е операција при која женската суета и машкиот егоизам се отстрануваат без анестезија”  – Хелен Роланд

“Кога жената избегнува брак ја нарекуваат независна. Кога мажот избегнува брак, избегнува обврски”  – Варен Фарел

“Кој нема да побудали во бракот тој навистина не е нормален”  – Принцот Чарлс

“Пропаднатиот брак е оној во кој жената поминува во кујната исто толку време колку што пред мажењето поминувала пред огледалото”  – Тухолски

“Да се ожениш со жената која ја сакаш и која те сака тебе, е да се обложиш со неа кој прв ќе прекине да го сака другиот”  – Алберт Ками

“Подобро да бидеш добро обесен, отколку лошо оженет”  – Шекспир

“Бракот е единствена доживотна пресуда при која поради лошо однесување можете да заслужите помилување”  – Алфред Хичкок

“Бракот e лотарија во која мажот нa коцка ја става својата слобода, а жената својата среќа”  – Франсоа Саган

“Идеален сопруг е оној кој не пие, не игра карти, не се врти по други жени, не се расправа и – го нема”  – Марлен Дитрих

“Кога сакате да се жените, потребно е да се одлучите меѓу земските и небесните пердуви: меѓу гуска и ангел”  – Курт Гец

“Мажите пред бракот го губат срцето, на денот на венчавката паметот, а по свадбата се друго”  – Елизабет Тејлор

“Би сакале да знаете дали интелигентните мажи се добри мажи? Но, драга госпоѓо, интелигентните мажи воопшто не се женат”  – Џером Џером

“Бракот е заедница од еден господар и една господарка и од два роба”  – Волтер

“Несогласувањата во бракот најчесто започнуваат кога жената премногу зборува, а мажот премалку слуша”  – Тувим

“Бракот е препорачано писмо, обично погрешно адресирано, кое е интересно само додека е затворено”  – Бранислав Нушиќ

“Тој се ожени со неа затоа што ја љубеше. Таа го љубеше затоа што се ожени со неа”  – Пол Јан

“Бракот е нешто поради кое човекот секогаш се кае, било да го склучил, било да не го склучил”  – Сократ

“Несреќните бракови не ги создава недостигот на љубов, туку недостигот на пријателство” – Чарли Чаплин

Напиши коментар